A salaktalanítás három lépése

 

Bizonyára világossá vált, hogy az alapos salaktalanítás és az ásványi anyagok újraépítése egészségünk alapja és minden terápia elengedhetetlen feltétele. „Civilizációs táplálékunk” gondoskodik arról, hogy többé-kevésbé mindannyian elsalakosodjunk.

A túlsavasodás jelensége a gyakori húsfogyasztáson, a kávé (erős savképző), a kólaféleségek és limonádék fogyasztásán, a túlzott mennyiségű fehér liszten és cukron alapul. Száz évvel ezelőtt még gyógyszertárban árulták a cukrot, és testünk számára mérgező anyagként ott is lenne a helye. A testben zajló erjedés és rothadás, a táplálék nem megfelelő összetétele és a zavart bélflóra tovább fokozza a túlsavasodást, de a bosszúság, a félelem, a zaj, a stressz, a csalódás és a túlhajszoltság is nagymértékben ront a helyzeten.

 A hatékony salaktalanítás három lépésben megy végbe: 

-         A testben lévő salakok feloldása salaktalanító teával. Ezáltal feloldódnak az ásványi anyagokhoz kötött savak, és alkalmassá válnak a kiválasztásra.

 

-         Az aktivált savak megbízható semlegesítése bőséges bázisbevitel útján, amit gazdag ásványi anyag- és nyomelem kínálattal biztosíthatunk. Ez pusztán bázikus táplálkozással nem megoldható – ehhez ésszerű étrend-kiegészítés is szükséges.

  

-         Az így semlegesített savak következetes kiválasztása. Ennek érdekében sokat kell innunk, elsősorban teát és zöldséglevet, de fogyaszthatunk jó minőségű, semleges vizet is. Ehhez társul a savak 2-3 órás időtartamú, hetente két-három alkalommal megismételt, bázikus hatású fürdőkkel és hajtó hatású levekkel, például articsókával, gyermekláncfűvel és máriatövissel való kivezetése. Hasznosak a bázikus hatású bedörzsölések, a kéz- és karfürdők, lábfürdők és borogatások, a bázikus beöntések és a colon-hidroterápia, tehát minden, ami erősíti a kiválasztó szerveket, a májat, a beleket és a veséket, mert most különösen intenzív munkát kell végezniük.

 

A három lépés egyike sem elég önmagában, csak együttesen garantálhatják a sikert. De sok esetben ésszerűbb, ha már oldott állapotban lévő, valamint a folyamatosan felgyülemlő savak kivezetésének utolsóként ismertetett lépésével kezdjük a kúrát. Így biztosíthatjuk azt, hogy a testünk a lehető legnagyobb tárolókapacitással rendelkezzen a salakok feloldásához, és soha ne terhelje túl a keletkező savmennyiség.

Azután jön a második lépés, a test bázisokkal való „elárasztása”, hogy az elegendőnél is több ásványi anyag és nyomelem álljon rendelkezésre a savak semlegesítéséhez.

Csak azután következik az eddig kötött állapotban lévő savak feloldása, amelyek salakanyagonként a test számtalan „különleges hulladéktárolójában” raktározódtak el. A testünk jó közérzettel hálálja meg nekünk mindezt.

Így bizonyosan elkerülhetjük a gyógyulási kríziseket, a kezdeti rosszabbodást, de a böjtölési kríziseket is. A test így reagál a savak feloldásának túl intenzív első lépésére és a nem megfelelő második és harmadik lépésre. Még egyszer felsorolnánk a legfontosabb bázisforrásokat: gyümölcsök, zöldségek, zöldséglevek, teák, saláták, a bosszúság kiiktatása, a félelem leépítése, a stressz kerülése, valamint a fény, a levegő és a pihenés rendszeres élvezete.

 

Rajtunk áll tehát, hogy kihasználjuk a savtalanítás és az  állandó sav-bázis egyensúly áldásos hatását, és még sok évig jól érezzük magunkat egy egészséges testben, és igazán élvezzük az életet.                                                                                                                                                      

              

  

Természetesen nem elég néhány hétig tartani magunkat a bázikus táplálkozáshoz, hogy azután ugyanúgy folytassuk, ahogy előtte, mert a bázikus táplálkozást csak akkor fogjuk betartani hosszú távon, és csak akkor segíthet igazán, ha a szokásunkká vált.

Ezért haladjunk lépésről lépésre, és kezdjük azokkal a változtatásokkal, amelyek a legkevésbé esnek nehezünkre.

Számomra például az az elhatározás volt a legkönnyebb, hogy reggelente csak gyümölcsöt egyek, amit azóta minden különösebb erőfeszítés nélkül be is tartok, épp azért, mert természetes szokásommá vált.

A következő ésszerű lépés az lenne, hogy rendszeresen többet igyunk, mert elegendő folyadék nélkül lehetetlen salaktalanítani a testet.

Találjuk meg a magunk egyéni lépéseit, de attól kezdve tegyünk következetesen szokássá minden egyes lépést, azaz tartsuk be őket anélkül, hogy bármikor is kivételt tennénk.

Kiegészítésként nagyon hasznos lehet a rendszeres has masszázs. Naponta legalább egyszer erősen masszírozzuk meg a has egész területét, és lazítsuk fel elsősorban a feszesebb részeket. Ez élénkíti a vérkeringést, és így bázisokban gazdag vér árasztja el és tisztítja meg az elsalakosodott területeket.

A masszázs révén természetesen újra és újra kiürülnek a csordultig megtöltött „savraktárak”, ezért ajánlott a bázikus étrend kiegészítés, hogy valóban elegendő bázis álljon rendelkezésre a felszabadult savak semlegesítéséhez.