A NŐI CIKLUS SZABÁLYOZÁSA

  

Stressz, rossz életmód, gyógyszerek hatására a ciklus normális menetrendje eltorzul. Normálisan a ciklus-idő 1 holdhónap, azaz 29,5 nap, és az újholdra esik a termékeny időszak. Szakirodalmi források szerint a fogamzási optimum újhold utáni második napra esik.

Tapasztalatok bizonyítják, hogy a fény szabályozza, rendezi a havi ciklust. Ha egy éjszakát teljesen sötét szobában, majd három egymást követő éjjelen jól megvilágított ágyban alszanak, a ciklusuk szabályossá válik (ha nem szednek fogamzásgátló szereket!). A fényt a tobozmirigyük érzékeli és ennek megfelelően irányítja a hormontermelést.

Megelőzés és a zavarok elhárítása érdekében masszírozzák rendszeresen a sarok és a bokacsont közti területet, mindkét láb belső oldalán található reflexiós területeket, zónákat és biológiailag aktív pontokat. A kezelési idő összesen 5-6 perc. A kezelés a nap bármely időszakában elvégezhető, de leghatékonyabban az esti órákban 7 és 9 között.

Megfigyelték azt is, hogy a holdciklus I. és III. fázisaiban az ismertetett módszerek hatása mintegy megkétszereződik. Az első fázis újholdtól az első holdnegyedig tart (7,4 nap), a harmadik fázis pedig teliholdtól az utolsó negyedig (7,4 nap).