JÓGA

Heti témánk: Vállak és nyak. 

A nyakunk a híd a testünk és a fejünk között. Ezt a hidat tesszük átjárhatóvá, megtapasztaljuk milyen érzés ebben az összeköttetésben élni a világot. A vállak pedig sokszor cipelnek terheket. Ezeket gördítjük le és szabadítjuk fel a vállakat és egész testünket.
Az órát ajánlom mindazoknak, akiknek nyak-, váll- vagy fejfájásuk van, a stresszes életet élőknek, illetve akik sokat használják a fejüket és a testükre kevesebb idő jut.

A Jógáról:

Mozgás, ellazulás, feltöltődés és megpihenés. Ha fáradt vagy, felélénkít, ha feszült, megnyugtat. Figyelem és gondoskodás egész lényednek.

A keleti szemléletmódban bármilyen stressz, betegség vagy lelki probléma az energiarendszer diszharmóniájaként jelenik meg. A jóga ezeket a kibillent állapotokat előzi meg, valamint segít újra harmóniába  kerülnünk önmagunkkal. Hatásos betegségek kezelésében, javítja közérzetünket, oldja a stresszes és feszült állapotokat, növeli testtudatunkat. Jobb és harmonikusabb viszonyba kerülhetünk testünkkel: meghalljuk jelzéseit, megismerjük határait, megéljük változásait.

A foglalkozások csöndben, nyugalomban zajlanak és a kínai öt elem tanának mindegyik aspektusa teret kap:

  • Légzés – FÉM: az órát légző gyakorlatokkal kezdjük. Légzésünk elmélyül és egyenletessé válik, tudatunk megnyugszik, testünk ellazul.
  • Masszázs – FÖLD: Egyensúly gyakorlatokkal ráhangolódunk a földből áradó  rezgésekre, vagy Do-in technikát alkalmazva: simításokkal, finom ütögetésekkel, kopogtatásokkal felébresztjük a testünket és ellazítjuk a feszültségeket. Tenyér- és ujjnyomásokkal átmasszírozzuk az energiapályákat: a meridiánokat.
  • Mozgás – TŰZ: Dinamikus gyakorlatokkal élénkítjük a vérkeringést és az energia áramlását, oldjuk a feszültségeket. Megéljük a felszabadult mozgás örömét.
  • Nyújtás – FA: nyújtó gyakorlatokkal növeljük a határainkat, így adunk teret a meridiánokban az energia szabad áramlásának. Oldjuk az ízületeket, támogatjuk, átjárhatóvá tesszük őket.
  • Meditáció – VÍZ: az óra végén elcsendesedünk, teret és időt adunk a változásoknak, a pihenésnek, az élmények feldolgozásának.

A részvételhez nincs szükség előképzettségre vagy különleges adottságokra, csak jelenlétre és kényelmes ruhára!


Szeretettel látlak óráimon!  Ildikó