DINAMIKUS JOGA

- Napüdvözlet gyakorlatsorozat hatásai –Tudományosan is megerősített tény, hogy a Napüdvözlet kitűnő relaxációt biztosít az izomzatnak és az idegrendszernek. Megtisztítja a tüdőt a pangó és elhasználódott gázoktól, s friss, oxigénben gazdag levegővel tölti meg.

Javítja a szív működését, felélénkíti az emésztőrendszert és megtisztítja a bőrt és a kiválasztó szervrendszert a tisztátalanságaitól.

A belső elválasztású mirigyekre (endokrin rendszer) is közvetlenül és jótékonyan hat, s így a test anyagcseréjét alapvetően pozitívan befolyásolja.

A Szúrjanamaszkára a test minden fő izmát és ízületét megmozgatja, s az ember egész teste rugalmassá és tökéletesen átmozgatottá válik. A test erős, hajlékony, gyors és egészséges lesz.

A hasi-törzsi zsírlerakódást megakadályozza, illetve csökkenti. Enyhíti a krónikus bélpanaszokat, a székrekedést, a derékfájást, s jó hatással van a gerincferdülésre, gyomorfekélyre, gyomorhurutra és savtúltengésre is.

A mellékvese és a pajzsmirigy csökkent működését is javítja. Bizonyos ászanái (pl. Sasankászana, Padahasztászana) energizálják a has űri szerveket, valamint az idegrendszerünk gerinc-keresztcsonti tájékát.

A termékenységet, megszünteti a női havi ciklus esetleges rendszertelenségét.

Segít megnyugtatni az idegrendszert, valamint legyőzni és megszüntetni a letargikus állapotokat, mint például a pesszimizmust, a kedvetlenséget és a lustaságot. Megfiatalítja, ragyogóvá teszi a testet, s felkészíthet a mélyebb, lelki tudás felfogására, befogadására.

 

Lényeges megemlíteni, hogy mindezt a jótékony hatást nem csupán maguk a gyakorlatok (a testmozgás maga) eredményezik. Az egyes ászanák közben mondott mantra vibrációja elmélyíti, felerősíti annak hatását a meditáción és a mentális hangvibráción keresztül. A meditáció során a mantrában az „om” szótag képezi a mantramagot, amely megtölti energiával a mantrát. A „ha” és a „r” hangzók elnyújtott vibrálása a hagyomány szerint stimuláló hatással van az agy légző-, keringési-, és emésztő-szervrendszerekkel kapcsolatos idegközpontjaira/gócaira, amelyek az adott szervnek, illetve szervrendszernek a működését aktívabbá, hatékonyabbá és egészségesebbé teszik.