Szódabikarbóna

 

Néhány "háziasszony" tipp..

 A  METRÓBAN   A SZILASNAK VAN 1 KG-os KISZERELÉSBEN SZÓDABIKARBÓNÁJA /ZÖLD SZÍNŰ CSOMAGOLÁS, A  NAGYOBB KISZERELÉSŰ
FÜSZEREKNÉL/ 300,- ALATTI ÁRON. "Maximálisan egyetértek a leírtakkal. Olyannyira, hogy nemrégen én is megreformáltam a mosást, amit egy időben  már használtam. 
 

1.)  Nem veszek drága mosóport. Gyógyszertárban nagy  tételben lehet venni szódabikarbónát, a fehérekhez fele -  fele arányban teszem a mosóporral. Ki kell tapasztalni az  adagot, hiszen minden gép más. ESZMÉLETLENÜL FEHÉR LESZ! Ha kipróbáljátok, soha másképpen nem fogtok  mosni. No és természetesen környezetbarát.

Egyébként a háztartásban még egy csomó mindenhez - takarítás – lehet  használni. 1 kg szódabikarbóna a gyógyszertárban 4oo Ft. (most vettem)

 2.)  A színes és fehér ruhákhoz is használom, amikor a  dobot lecsukom, hozzáöntök ecetet. Nem lesz ecetszagú a ruha.


 3.)  Drága öblítőt sem veszek, kifejezetten az olcsót keresem, mivel - akik ismernek - tudják, hogy nagy tételben, a gyógyszertárban veszem az illóolajat (nemcsak sokkal-sokkal olcsóbb, de abban biztosan az a gyógynövény van, hiszen ezt teszik a készítményekbe és nem áll hónapokon, a drogéria polcán) és az öblítőhöz teszek illóolajat. Általában, ami nekem van otthon: levendula, citrom, rozmaring. VALÓBAN ILLATOS LESZ A RUHA! (az illóolajat nagy tételben meg kell rendelni a  gyógyszertárban5o - 1oo g) 


 (Egy +tanács: ha nagy üvegben kapjátok érdemes a kisüvegbe, a régi, kifogyottba tenni, amihez van adagoló,  mert ha a nagy üvegből öntitek, rengeteg mellé folyik, ebből pedig cseppeket kell használni)


 4.)  A folttisztításhoz a köv. használom: fehérek – egy kiürült pumpás adagolóba Floraseptet és vizet keverek.  Ráspriccelek a foltra, de a konyhában is nagy segítség! A színes ruhákhoz - az olcsóbb mosószappant veszem és  bedörgölöm a foltot. AMI a lényeg: VALÓBAN KIJÖN A FOLT!  És nem veszed meg a drága folttisztítót, ami sokszor nem is szedi ki.


Ha kipróbáljátok ezeket, SOHA NEM FOGTOK MÁSKÉPPEN MOSNI! Láthatóan szebben lehet mosni, no és sokkal olcsóbban.
J) Hosszú idő után kezdtem használni és az ágytakarómat mostam ki először, komolyan nem hittem a szememnek. Vakítóan fehér volt! (fehér - kék -  kevés drapp színű)”


Még egyszer a Szódabikarbónáról, mint régi-új csodaszer:

Nagymamáink   mellette   tették   le   a   voksukat,  és  nem  tévedtek.  

A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a  háztartásban  számos  helyen,  de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen,  és  a  kellemes  lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle. 
Mindig tartsunk belőle otthon!


Íme, néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.


Tisztítja, a kezet


Nedvesítsük  be  a  kezünket,  és  enyhén  dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha  csak  beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. 

Ha  pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.


Szagelnyelő


Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a  legzavaróbb  illatokat  is,  mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat.  Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk  helyett  is.  Egy  kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk  a  cipőnkbe  is,  majd  hagyjuk  állni  benne  egész éjszaka: nemcsak,  hogy  szagtalanítja  a  lábbelit,  de  megakadályozza  a  későbbi lábgombásodást is.


Könnyíti az emésztést

Ég  a  gyomra?  Nehezen,  emészt?  Könnyen  segíthet  rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki  egy  hajtásra!  Ilyenkor olyan  puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan  savanyú  kémhatást.

Az  arra  érzékeny  személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi  szódabikarbónát  az  ételbe,  amitől  a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.


Fertőtlenít
Rendszerint  nem  is  gondolunk  rá,  de  a  fésűk,  kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek,  szivacsok  és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek.  Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. 
Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.


Továbbá:
-  Megőrzik  élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
-  Keményebb  és  tartósabb  marad  a  tejszínhab,  ha  felverés  előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
-  Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
-  Mosatlan  gyümölcsöt  soha  ne  fogyasszunk.  Tiszta víz helyett azonban javasolt  1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
-   A   sütemények   összeállításánál   fele  sütőport  és  fele  mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
-   Ha   nehezen   fő   meg   a  marhahús,  tegyen  a  vízbe  egy  késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
-  Ha  kemény  a  víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
-  Leégett  étel  maradványait  eltüntethetjük,  ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
-   A   csempére   tapadt  makacs  szennyeződéseket  nedves  rongyra  szórt szódabikarbónával  dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
-  Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből  készítsünk  sima  pépet.  Ezzel  mossunk  fogad,  majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot. 
- Ha   hajmosás  előtt  egy  maroknyi  szódabikarbónát  dörzsölünk  a  száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.